Det är inte utan att man frågar sig om det bästa inom musiken redan gjorts eller om det fortfarande finns oupptäckta stjärnor på rock och pophimlen. När man ögnar igenom listorna över de 50 bästa gjorda albumen varierar de beroende på vem som satt ihop listan men det finns några som återkommer oavsett upphovsman.

Beatles tycks tillhöra favoriterna oavsett listförfattare. Sgt Pepper Lonely Hearts Club band är en återkommande favorit liksom flera andra av Beatles album som Abbey Road, White Album, Revolver med flera. The Beatles kom att prägla 60-talet och början på 70 innan de splittrades och John Lennon valde att bilda band med Yoko Ono innan han slutligen blev skjuten. Beatlarna utvecklades och soundet förändrades med tiden. Från klämkäck pojkrock med trallvänligt stuk och svärmorsanpassade refränger till hippieerans psykedeliska experimenterande. Beatles genomgick musikaliska metamorfoser och fansen med dem. Att Beatlarna återkommer på 50-i-topp-listorna är ingenting som någon ifrågasätter.

På vissa av listorna hittar man Tom Waits album Swordfishtrombones . Det kan för vissa tyckas vara lite märkligt.Tom Waits har en mycket säregen musikalitet och man kan kortfattat beskriva den som att Tom Waits är musiker som sammanför falskspel i toner som skapar perfektion. Just Swordfishtrombones är ett album där Tom Waits briljerar med sin förmåga att få musiker att göra det svåraste som finns; spela falskt tillsammans så att slutresultatet blir oändligt njutbart. Men man måste lära sig gilla Tom Waits. Hans musik kan verka en aning svårlyssnad till att börja med men när man väl förstått vad Tom Waits handlar om så är man fast för alltid. Någon kanske ställer sig undrande till varför man ska tvinga sig själv att gilla en musiker och frågan är naturligtvis fullt logisk. Tom Waits är ett geni. Hans musikalitet är magnifik och den musik han skapar är unik i sitt slag. När man upptäcker det öppnar sig en ny värld av jazzinfluenser och rock så som bara Tom Waits kan göra den. Tom Waits har en mycket säregen röst som också kan kräva en del av lyssnaren. Whiskyröst är väl det närmaste man kan likna hans skrovliga hesa röst vid. Hans röst är Tom Waitsk i sin klang, lika unik och säregen som hans musikaliska briljans och han och hans musikskapande är värd att lära känna. Den som öppnat dörren till Tom Waits musikalitet har hittat en ny värld av musik. Det är dock inte alla förunnat att bli insläppta i den världen.

Något man dock kan konstatera när man ögnar igenom listorna över världens bästa album är att den bästa musiken tycks ha gjorts förut, tidigare, dvs inte i nutid. Tragiskt kan tyckas. Så ser det tyvärr ut. Låtskrivarfabrikerna har helt enkelt inte lyckats lika väl som tidernas musikaliska giganter.