Vardagen är ofta stressig och enkla saker som att läsa en god bok eller att lyssna till sin favoritmusik är tyvärr aktiviteter som ofta hamnar ganska långt ner på prioritetslistan. Det finns ju så mycket annat att göra, och det kan nästan kännas som en ouppnåelig lyx att få ta sig en stund och “bara vara”. Det är synd, då hobbyaktiviteter och musik kan fungera både lugnande och energigivande och man faktiskt kan tjäna på att ta regelbundna time outs.

Men hur skall man skaffa tid för musik? Hemligheten är att förbereda olika stunder där man redan sysslar med någonting och att i stället för att tala i telefon eller knäppa på Tv:n sätta på sina egenhändigt utvalda låtar och bara njuta. Genom att till exempel skaffa sig en behändig fm sändare till bilen kan man lyssna på sina egna spellistor med optimal ljudkvalitet och göra den långrandiga bilkön till ett tillfälle att sjunga med för full lungkapacitet. Gör löprundan kul genom att lyssna på gamla klassiker från skoltiden och ta en avkopplande stund på tåget till mäktiga tongångar. Låt musiken dämpa din stress och ge dig en välgörande energiinjektion!

Vetenskapliga bevis

Eftersom stress har blivit ett så stort problem för många människor i alla åldrar bedrivs det en hel del forskning och undersökningar i ämnet. Man försöker hitta vägar att hantera nerverna på och där man en gång i tiden ofta rekommenderade lugnande läkemedel eller terapi så är det nu många läkare som istället föreskriver sådant som motion och musik. När man mätt hur olika typer av musik påverkar människors blodtryck, puls och andning har man kommit fram till att vissa melodier fungerar mer avstressande än andra, och här följer några exempel på låtar som motverkar stress och oro och som borde finnas i alla människors spellistor.

  • Coldplay – Strawberry Swing. Det här är en positiv låt med en skön rytm och mjuka tongångar. Den upprepande melodislingan känns nästan meditativ och man skulle lätt kunna lyssna på den på en evig loop. Vackert, enkelt och glädjande.
  • Enya – Watermark. Den irländska sångerskans nästan mässande sång för tankarna till både hav och himmel men till skillnad från många av hennes andra låtar är den här nästan instrumental. Pianot spelar huvudrollen och körsången ackompanjerar det lugnt i bakgrunden. Arrangemanget påminner om filmmusik och är mycket avkopplande.
  • Airstream – Electra. Elektronisk “chill” musik har länge varit populär i glassiga barer och på varma stränder och är ett utmärkt val om man vill ta det lugnt. Den här låten är lätt att drömma sig bort till och den för tankarna till resor och värmande sol.
  • Mozart – Canzonetta sull’aria. För den som föredrar klassisk musik anses Mozarts ljuva tongångar till och med stimulera hjärnan att bli mer kreativ och öka studieförmågorna. Hur det än är med den saken så är denna vackra duett från Figaros Bröllop en av de mest himmelska.