Freddie Mercury var känd över hela världen som just Freddie Mercury, trots att han egentligen hette Farrokh Bulsara. Namnet Freddie började han använda redan i skolåldern, då det var smeknamnet han fick av sina klasskamrater i St Peter’s School, en internatskola utanför Mumbai i Indien. Mercury hade nämligen växt upp i den brittiska kolonin Zanzibar, vilket idag är en del av Tanzania, och han och familjen flyttade inte till Storbritannien förrän Zanzibar blev självständigt år 1963.

Det var några år efter det, då Mercury letade efter ett nytt band efter att ha lämnat bandet Ibex, som han kom i kontakt med studiekamraterna Brian May och Roger Taylor. Dessa två hade bildat ett band tillsammans, med sångaren hade hoppat av. Mercury trädde då in i hans ställe. Trots att Freddie Mercury var den sista medlemmen att gå med i Queen (förutom basisten John Deacon, som anslöt ett år senare), kan det till stor del sägas vara tack vare honom som bandet blev det som Queen blev, det vill säga ett av de mest populära rockbanden genom tiderna. Det var till exempel Mercury som övertalade de andra bandmedlemmarna att anta just namnet Queen, och det var Mercury som, med hjälp av färdigheter han fått under studier i konst och grafisk design vid Ealing College of Art, designade bandets logotyp.

Det var också Mercury som skrev flera av de låtar som Queen har blivit som mest kända för, till exempel ”Bohemian Rhapsody”, ”We Are the Champions”, ”Somebody to Love”, ”Crazy Little Thing Called Love” och ”Killer Queen”. Hans eget artistnamn kommer från en annan av låtarna han skrivit, som finns med på bandets debutalbum: ”My Fairy King”.

Mercury gick bort år 1991, efter att ha drabbats av lunginflammation som följd av aids. Mercury hade själv sagt att han ville att bandet skulle fortsätta spela efter att han gått bort, och det har de också gjort: May och Taylor fortsätter att förvalta Queens och Mercurys arv än idag.

Om du är ett stort fan av Freddie Mercury och av Queen, har du sannolikt samlat på dig en hel del album och affischer genom åren. Det kan göra att det blir något av ett projekt att flytta, då alla LP-skivor måste packas och flyttas försiktigt – något som är både tidskrävande och tungt. Om du vill bespara dig en del av arbetet med att flytta ska du därför gå in på Qleano.se, där du enkelt kan söka efter hjälp med flyttstädning i Varberg eller någon annan svensk stad. Då kan du ta hand om dina LP-skivor ordentligt, med vetskapen om att arbetet är över och att någon annan tar vid när du väl har fått över alla flyttkartonger till ditt nya hem.