George Michael var en av de många framstående artister som gick bort under 2016, tillsammans med bland andra David Bowie, Prince och Leonard Cohen. Precis som dessa tre artister kommer dock George Michael att bli ihågkommen för alltid som en av vår tids stora artister.

George Michael var nämligen en av de bäst säljande artisterna genom tiderna när han gick bort. Genom sin karriär hade han sålt mer än 115 miljoner skivor över hela världen, och bara hans debutalbum som soloartist, Faith, sålde i mer 20 miljoner exemplar. Innan dess hade han också sålt 28 miljoner album med Wham!, duon tillsammans med Andrew Ridgeley som han påbörjade sin karriär i, mellan 1982 och 1986. Michael (som egentligen heter Georgios Kyriacos Panayiotou) träffade Ridgeley när de båda fortfarande gick i skola i Bushey i Hertfordshire i England. Det var som sagt med Wham! som Michael hade sina första stora framgångar, då duon tillsammans gjorde hits som ”Last Christmas” och ”Wake Me Up Before You Go-Go”.

Även efter att Michael satsade på en solokarriär väntade dock enorma framgångar för den halv-cypriotiska artisten. Han släppte sin första låt som soloartist 1984, två år innan Wham upplöstes, och det var Ridgeley som hade skrivit den. Låten har också kommit att bli en av Michaels största hits genom sin karriär, och det handlar så klart om ”Careless Whisper”. Det finns med andra ord en George Michael-låt för alla tillfällen, oavsett om man vill ha glatt och peppigt (som ”Wake Me Up…”) eller långsamt och förföriskt, som ”Careless Whisper”. En blandning av George Michael och Wham! är med andra ord perfekt att sätta på om man ska ha en middagsbjudning, då alla kan hitta något att tycka om där. Förutom musiken måste man dock även se till att ha en bra matgrupp att servera middagen vid. På Furniturebox.se hittar du flera olika typer av matgrupper, som passar alla stilar – precis som George Michael.

Det var inte förrän 1987 som Michael släppte sitt första debutalbum som soloartist. Med Faith byggde Michael vidare på tidigare framgångar, och skrev denna gång alla låtar på albumet själv. Han var också medproducent till albumet, spelade majoriteten av alla instrument på albumet och sjöng flera av körstämmorna. Det är med andra ord George Michael rakt igenom. Några av hitsen från albumet var ”Father Figure” och ”I Want Your Sex”, liksom självklart titelspåret, ”Faith”.