Det är många som drömmer om att bli musiker, men få som lyckats. Men, om du är musikalisk eller tycker väldigt mycket om musik, så finns det flera karriärvägar för dig beroende på begåvning och personlighet.

Musiker och sångare

De flesta som går en musikutbildning drömmer om att kunna leva på att spela ett instrument eller att sjunga. Många inser också att de troligtvis inte kommer att bli mångmiljonärer med turnéer världen över – oftast är det musiken som är det viktiga. För att kunna leva på din musik måste du ha begåvning och träna mycket. Forskning visar att skillnaden mellan en musiklärare och en professionell musiker är ca 4000 timmar. En professionell musiker har tränat 10 000 timmar, medan musikläraren tränat 6000 timmar. Rätt träning ger färdighet. Det är som inför ett högskoleprov, de som tar hjälp av Hpguiden.se får både träning, men också rätt träning – båda är lika viktiga!

Det kan vara svårt att som ung kunna leva på musiken på en gång, men starta bandet, skriv låtar och ge ut musiken. Ta varje gig som ni får och skapa band med publiken. Sakta men säkert kan ni då bygga upp något – men det kräver hårt arbete.

Youtube

Det är många musiker som får inkomst via YouTube. Genom att spela upp låtar och skapa bra arrangemang och sedan erbjuda musiklektioner och sälja noter, så är det ganska många som kan leva på musik online. De musiker som klarar detta ställer alltid lyssnaren i fokus. Om du har en video där du spelar ett stycke och folk från till exempel Australien, Indien och USA kommenterar och lyssnar, så kommer du få många visningar på den filmen. Men, om du har en låt som du spelar upp utifrån att andra också ska få lära sig, sedan en video med en lektion för den låten, så kommer du få många fler visningar. När vi ska lära oss något så tittar vi på en film om och om igen. De musiker som lever på youtube skapar många och kvalitativa filmer där de lär vanliga tittare hur de ska spela. Konkurrensen är stor, men samtidigt finns möjligheten för vem som helst att försöka.

Om du inte kan leva på din egen musik så kan du bli musiklärare. Att vara musiklärare är inte riktigt som att vara en vanlig lärare, det är lite mer chill och kreativitet och inga nationella prov. Du är ofta också ansvarig för roliga saker som konserter och skolavslutningar. En fast lön är inte heller så dumt.

Det finns ju också jobb kring musiken: musikjournalist, ljudtekniker, manager eller chauffören till ett band. Du kan älska musik, men inte kunna ta ett ackord, och ändå kan du få vara del av den musikaliska världen och göra ett viktigt jobb.