Det är intressant hur musiker och band blir kända. Ibland är låten som gav ett band genombrottet totalt okänd för den stora massan. När man spelar låten som fick bandet att bryta igenom så är låten okänd för det stora flertalet. Ett exempel där det ligger till på det viset är till exempel Play with Fire och Angie – två låtar som få känner till att det var just de två låtar som gjorde Rolling Stones till ett av tidernas största rock band.

Andra fantastiska låtar har gått allmänheten förbi som till exempel Beatles Blackbird som är en av deras pärlor. Det finns flera exempel på bra låtar som publiken missat. Deep Purple gjorde till exempel en låt som finns på deras album Fireball som deras skivbolag knappt ville ge ut därför att det var inte deras stil; Anyones daughter. Den räknades för att vara mer countrymusik än rock så det var på nåder som låten slutligen fick vara med på albumet. Vissa Purplefans skulle hävda att låten är en av deras bästa parallellt med Lazy som innehåller en av de mest geniala gitarriffen genom tiderna.

Det finns liknande exempel inom svensk musikhistoria. Ett föga känt faktum är att låten Sjuttonde balladen – om hyckleriet inom musicerandet – gavs aldrig ut av Evert Taubes skivbolag av den enkla anledningen att den inte var “Taubsk” nog. Sedemera gavs den dock ut men kom främst att framföras av artister som Cornelis Vreejswijk, men få vet att det är just Evert Taube som är upphovsmannen till detta genialiska stycke av text och musik.

En av de mest produktiva låtskrivarna genom tiderna var Johnny Cash som varit upphovsman till många av de låtar som andra kända artister gärna lånar, varav “I wont back down” är en som flitigt spelats av Tom Petty bland andra. Men det vore ingen överdrift att påstå att Johnny Cash är den låtskrivare som främjat flest musikkarriärer genom tiderna, våra egna svenska artister inberäknat. Spelar man rockig blues har man garanterat lånat friskt av just Johnny Cash.

Nu är det främst män som nämns när det gäller musikalitet och musikhistoria men en kvinna som absolut bör nämnas i sammanhanget är Dolly Parton som även hon är en genialisk kompositör och låtskrivare. Hon borde få mer uppmärksamhet för den delen av sin musikaliska förmåga med över 3000 registrerade alster på sin låtskrivarrepertoar.