Om Michael Jackson är kungen av pop är definitivt Madonna dess drottning. Den skandalomsusade artisten har i decennier varit en av musikbranschens absolut största stjärna. Redan från tidiga år i karriären fick Madonna stämpeln som “sexsymbol” på grund av hennes oblyga klädsel och frispråkighet i hennes låtar så väl som i intervjuer. Att Madonna är en tuff brud tvivlar förmodligen ingen på och på den senare tiden har hon allt mer synts i olika sammanhang för att främja kvinnors rättigheter.

Madonnas – en sexsymbol

Om det är något Madonna har blivit känd för under sin långa karriär är det hennes vägran att vara som alla andra önskar. Hon har i tider gått sin egen väg och det är förmodligen också vad som gjort henne och hennes musik stor i hela världen. Att vara ifrågasatt och omdebatterad är något Madonna förmodligen inte längre reflekterar över – hon är van. Ta bara boken “Sex” som släpptes av Madonna i början på 90-talet som exempel. En bok som väckte både intresse och ett slags motstånd på grund av dess ganska så gränsöverskridande innehåll. Madonna var bokens centrala fokus där hon poserade på bilder som relaterade till allt från sex, våldtäkt och sadomasochism. Förmodligen var artistens syfte redan då att väcka debatt och mer än att provocera handlade det om att genom konst markera att samhället är allt annat än perfekt. Att en kvinna skulle representera den här typen av ämnen var mer eller mindre tabu och Madonnas vägran att anpassa sig till det som förväntas var ett faktum.

Madonnas sexskandaler har löst av varandra under åren; allt från visade bröst till omtalade relationer. En händelse många tidningar njöt av att förmedla var den gången Madonna köpte sexleksaker åt hennes dåvarande man Guy Richi i födelsedagspresent. Något som fångades på bild samma dag som Madonna haft besök av socialarbetare frân Malawi i samband med hennes kommande adoption av sonen David Banda.

Madonnas frispråkighet

På Billboard Women in Music 2016 vann Madonna priset “Women of the year” och i samband med mottagandet höll hon ett ärligt tal om åldersdiskriminering och sexism angående kvinnor i musikbranschen. Talet blev snabbt viralt och ett bevis för att starka kvinnor som just Madonna behövs för att bekämpa både könsdiskriminering och kvinnohat. I talet beskrev Madonna hennes eget liv genom att berätta om hennes egna erfarenheter av kvinnovåld, våldtäkt och rädsla. En röd tråd genom artistens långa tal var det att kvinnor tillåts vara på ett visst sätt; gärna sexiga och “slampiga”, men för mycket intellekt är inte ok. Hennes egna vägran att vara som männen förväntar sig har också blivit ett motstånd mot åldersdiskrimineringen av kvinnor i underhållningsbranschen. Madonna producerar ännu, i en ålder av 60 år, fortfarande musik, vilket är ett bevis för att kvinnor inte behöver försvinna från strålkastarljusen bara för att ungdomen är borta.