Om du gillar att spela och sjunga är det roligt att göra musikfilmer. Det finns personer och band som blivit upptäckta på Youtube, så det finns goda anledningar att verkligen satsa på att skapa bra filmer. Men du behöver inte investera i dyr musikutrustning i början. Du kommer långt med bara din mobiltelefon och rätt utrustning.

Skapa musikfilmer med mobilen

Dagens mobiler har riktigt bra filmkameror. Du kan skapa snygga musikfilmer att lägga ut på din Youtubekanal och på så vis kunna få fler spelningar och börja tjäna pengar. Det är flera saker som påverkar hur viral en låt blir, men ofta är det kombinationen av musik och film som du ska satsa på. För att kunna skapa bra filmer med din mobil behöver den alltid vara laddad. Det är också smart att investera i stativ, power bank, bra mikrofon, en selfie-ring och skal. Då kommer du riktigt långt. Köp din iPhone 12 laddare, selfie-ring och allt annat som du behöver hos Teknikdelar. De har laddare och skal för alla mobilmärken och modeller. Snyggast och enklast är ju trådlösa laddare.

Spela in musiken

Bland det viktigaste för att få många visningar på Youtube är ljudkvalitén. Om du klickar på ett klipp där det är massa brus, eller om du knappt hör vad personen säger eller sjunger, så kommer du troligtvis inte fortsätta titta. I början kan du spela in musiken med mobilen. Skapa en liten studio i hemmet med god akustik och en mikrofon till varje sångare och instrument, så kommer du långt.

Selfie-lampa

Förutom laddare, bra skal som skydd och power bank är det smart att investera i en selfie-lampa, eller selfie-ring som det också kallas. Den använder du/ni vid inspelning av ansikten eller när du pratar. En selfie-lampa ger samma ljus som vackert väder: du slipper konstiga skuggor eller att ansiktet ser tråkigt ut. Passar perfekt att använda om ni spelar in en musikfilm hemma i studion.

Spela in utomhus

Fin natur eller den rätta gatan i en stad kan verkligen ge känslan som kan lyfta er låt. Se till att ladda mobilen innan och ta också med extra power banks. Det är också smart att ta med stativ. Visst är det roligt med musikfilmer där kameran rör sig mycket och “följer med”, men för mycket av varan blir ofta jobbigt för tittarna. Bäst är det att kombinera kamerarörelse och stativ. Om du har flera låtar är det klokt att spela in de olika låtarna på olika platser. Annars finns det en risk att publiken inte upplever så stor skillnad mellan era låtar. Om ni spelar in en låt i en stad, kan det passa att spela in nästa låt i en eka i skärgården och en annan låt i fjällen.