Vissa förknippar kanske 90-talet med grunge och Kurt Cobain, men när det gäller pop och mainstreammusik var det en genre och en typ av artister som dominerade detta årtionde, och det var pojkbanden.

Kanske främst bland alla pojkband på 90-talet, och också ett av de första som bildades, var Backstreet Boys. De bildades år 1993 i USA, och till skillnad från vad som är normen inom exempelvis hårdrocken, har de inte bytt medlemmar alls under sin karriär; de fem ”pojkar” som var med och grundade gruppen är fortfarande medlemmar i gruppen idag. Det handlar så klart om Nick Carter, Brian Littrell, AJ McLean och Howie Dorough. Av dessa var det egentligen bara Nick som verkligen var en pojke – han var 13 år gammal när gruppen bildades. Det var dock inte förrän i slutet av 90-talet som Backstreet Boys fick sitt stora genombrott, med hits som ”Everybody (Backstreet’s Back)”, ”As Long As You Love Me” och ”I Want It That Way”. Sammanlagt har bandet sålt mer än 130 miljoner album i hela världen. Backstreet Boys är också ett av få pojkband som har haft en fortsatt karriär in i 2000-talet; de gav ut sitt senaste album år 2013.

Detsamma kan inte sägas om ’Nsync, som bildades år 1995. Även de var ett amerikanskt pojkband, och inte heller de har haft några medlemsbyten; gruppen bestod av Lance Bass, JC Chasez, Joey Fatone, Chris Kirkpatrick och Justin Timberlake. Deras debutalbum kom samtidigt som Backstreet Boys slog igenom, det vill säga år 1997, men gruppen hann bara ge ut sammanlagt fem album, varav det sista år 2001, innan gruppen splittrades.

Det var dock inte bara i USA som man red på pojkbandsvågen; i Storbritannien bildades gruppen Five år 1997 (fem verkar för övrigt vara det magiska antalet när det gäller pojkband). Five sattes ihop av Simon Cowell, som letade efter killar med olika musiksmak och personlighet. Gruppen han satte ihop hade ett lite rockigare och funkigare sound än andra pojkband, vilket blev ett framgångsrecept. Några av gruppens största hits är ”Keep On Movin’”, ”Everybody Get Up” och ”Don’t Wanna Let You Go”.

Det var dock inte bara pojkar som bildade band på 90-talet; en av de absolut största grupperna under årtiondet bestod av fem brittiska och kryddiga tjejer, nämligen Spice Girls. Det går knappast att tala om 90-talet och inte nämna detta tjejband, som med sin debutsingel ”Wannabe” blev ett världsfenomen. Deras debutalbum Spice såldes i fler än 31 miljoner exemplar, vilket gör det till det bäst säljande albumet av en kvinnlig grupp någonsin. För många är Spice Girls kvintessensen av 90-talet, ett intryck som bara förstärks av det faktum att gruppen splittrades år 2000, i och med intågandet av det nya årtionden och nya milleniet.

Många som lyssnade på pojkband under 90-talet är idag i 30-årsåldern, vilket betyder att de börjar se tillbaka på sin barndom med nostalgisk blick. Om du är en av dem, och planerar att hålla en riktig 90-talsfest för att fira ett särskilt tillfälle, är det självklart ett måste att spela Backstreet Boys och alla de andra pojkbandens hitlåtar från denna era. Du kan också beställa ballonger med tryck som passar temat på Medtryck.com, och be gästerna klä sig i sitt bästa 90-talsmode, för att verkligen komma i rätt stämning.