Popmusiken är en av de allra mest populära musikstilarna som finns. Skälet till popens succé är att musiken är lättillgänglig med enkla melodislingor och positiva texter. Popen utvecklades på 60-talet då rock’n’roll-musiken delades upp i två stilar; popmusik och rockmusik.

Popmusik på 1900-talet

The Beatles var det första popbandet som nådde riktigt stora internationella framgångar. Bandet slog igenom på 1960-talet med låtar som till exempel “A Hard Day’s Night” och “Can’t Buy Me Love”. Medlemmarna i bandet var fyra unga män med halvlångt hår och byxor med utsvängda ben och de kom att bli stilbildande för en hel generation tonåringar. Den äldre generationen tyckte däremot att the Beatles var kontroversiella och en dålig förebild för ungdomar. De fyra medlemmarna John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr blev alla enorma stjärnor och än idag finns intresset kring medlemmarna kvar.

Andra stora popartister under 1900-talet var The Hollies, Hep Stars och Alphaville. En av de största svenska exportsuccéerna är popbandet ABBA som slog igenom stort då de vann Eurovision Song Contest 1974 med låten “Waterloo”. ABBA har till och med fått ett museum uppkallat efter sig på Djurgården i Stockholm. Madonna och Michael Jackson är ytterligare exempel på popartister som blev enormt stora över hela världen. Michael Jackson gick bort 2009 medan Madonna fortfarande är aktuell som artist. 2019 släppte hon albumet Madame X och hon turnerar fortfarande världen runt med jämna mellanrum trots att hon är 60 år.

Popmusik på 2000-talet

Under 2000-talet har antal publicerade låtar inom alla musikstilar ökat som en följd av de strömmande musiktjänsterna. Idag kan vem som helst ge ut sin egen låt på någon av de plattformar som finns och det är mycket enklare än tidigare att lyssna på musik tack vare de smarta telefonerna. Det är heller inte särskilt dyrt att lyssna på mängder av låtar eftersom det går att få tag på begagnade iphones med bra kvalitet till mycket bra priser hos exempelvis mResell. Abonnemangen på de strömmande musiktjänsterna brukar inte heller kosta mer än cirka 100 kr per månad vilket är mycket billigare än tidigare då ett album kunde kosta lika mycket. Idag går det med andra ord att få miljontals med låtar till samma pris som vad några få låtar kostade tidigare!

Kända popartister på 2000-talet är bland annat Britney Spears, Justin Timberlake och Kelly Clarkson. Två kända svenska popartister är Robyn och Zara Larsson som båda har gjort internationella musikkarriärer. 2000-talet präglas också av att musik utvecklats på många olika sätt och att till exempel hip hop, house, heavy metal och andra mer “extrema” musikstilar nått en bredare publik. Den traditionella popmusiken är därmed inte riktigt lika dominant som den var under andra hälften av 1900-talet.